Înființare firmă cu cod CAEN 8690 scutit de plata TVA. Ghid complet.

Unul din domeniile de activitate ușor privilegiate de legislația fiscală, este domeniul serviciilor medicale, mai exact firmele care au ca obiect de activitate „Cod CAEN 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană”, așa cum e denumirea lui completă. Firmele înființate pe acest cod sunt scutite de plata TVA, așadar pot fi destul de atractive pentru un plan de afaceri. Ce trebuie să faci pentru autorizare cod CAEN 8690 și cine poate face asta? Hai să vedem împreună în continuare.

Cod CAEN 8690 explicat pe înțelesul tuturor

În primul rând haideți să vedem de fapt care sunt activitățile cuprinse de acest cod. Nomenclatorul spune că pentru cod CAEN 8690 descrierea este:

  • activități referitoare la sănătatea umană, ce nu sunt efectuate în spitale sau de către medici sau dentiști cum sunt:
    • activități ale infirmierelor, moașelor, fizioterapeuților sau a altor paramedici în domeniul optometriei, hidroterapiei, masajului medical, ergoterapiei, logopediei, homeopatiei, chiropracticii, acupuncturii etc.

Activitățile descrise mai sus se pot realiza în mai multe tipuri de clinici medicale, cum sunt cele de întreprinderi, clinici școlare, clinicile azilelor de bătrâni, ale sindicatelor și confederațiilor sindicale, cabinete particulare sau cu consulturi la domiciliul pacienților, centre de sănătate, altele însă decât spitalele. Tot în această clasă sunt incluse și:

  • activități ale personalului paramedical stomatologic cum sunt specialiștii în terapie dentară, infirmiere dentare din școli și personalul paramedical de igienă dentară, care pot activa independent de medicul stomatolog, dar sunt periodic supravegheați de către acesta.
  • activități ale laboratoarelor medicale cum ar fi:
    • laboratoare de radiologie și alte centre de diagnostic similare.
    • laboratoare de analiza sângelui.
  • activități ale băncilor de sânge, băncilor de spermă, băncilor de organe pentru transplant etc.
  • transportul pacienților, cu ambulanța, inclusiv avioane. Aceste servicii sunt asigurate adesea în timpul urgențelor medicale.

Ce nu intră la Cod CAEN 8690

Nu tot ce înseamnă serviciu medical intră însă la acest cod. Există chiar o listă specificată oficial ca fiind activități excluse de la acest cod:

  • fabricarea de dinți artificiali, proteze și dispozitive protetice executate de laboratoarele dentare – acestea intră la cod CAEN 3250.
  • transferul pacienților, fără echipament de salvare sau personal medical, ele sunt grupate la diviziunile CAEN 49, CAEN 50, CAEN 51.
  • analizele de laborator altele decât cele medicale – ele intră la cod CAEN 7120.
  • activități de testare în domeniul igienei alimentare – acestea sunt incluse în cod CAEN 7120.
  • activități de asistență spitalicească – care intră la cod CAEN 8610.
  • activități de asistență medicală și stomatologică – grupate la cod CAEN 862.
  • activități ale centrelor de îngrijire medicală la domiciliu – asimilate la cod CAEN 8710.

Cod CAEN 8690 condiții de înființare

Ok, acum că am văzut ce se poate și ce nu se poate autoriza pe acest cod, hai să vedem ce trebuie făcut pentru înființarea unui firme. Pe lângă etapele clasice pentru înființarea firmei, trebuie să știi că pe cod CAEN 8690 condiții suplimentare mai sunt:

1. Autorizația DSP

În lista de autorizații cod CAEN 8690, va trebui să incluzi o autorizare din partea Direcției de Sănătate Publică – a municipiului București sau cea de la nivelul județului în care îți vei desfășura activitatea.

2. Unicitatea obiectului de activitate

Apoi mai trebuie să știi că o altă condiție esențială este ca obiectul principal de activitate al firmei să fie unic. În altă ordine de idei, nu poți avea și alte activități secundare. 

3. Dovada că administratorul este medic

Ca în cazul oricăror SRL-uri, poți înființa firma ca asociat unic, dar și împreună cu mai mulți asociați. Este esențial însă ca administratorul să poată face dovada calității de medic. Cu alte cuvinte, va avea nevoie de diplomă de licență, precum și de un certificat de liberă practică pe care-l obții de la Colegiul Medicilor. Există însă și câteva excepții de la această ultimă condiție. Poți înființa o firmă pe acest cod CAEN pentru psihologie, inclusiv poți folosi acest cod CAEN la un cabinet de psihologie. De asemenea poți folosi acest cod CAEN la kinetoterapie. În aceste noi condiții de înființare firma pe cod CAEN 8690 administratorul trebuie să facă dovada studiilor în domeniile conexe. Lista completă a domeniilor conexe este reglementată în OUG 83/2000

La final, mai trebuie spus că pentru înființare documentația trebuie depusă la ONRC, fie personal la ghișeu, fie prin poștă, fie prin împuternicirea unor specialiști, cum este platforma Dosario.

Articole similare