|

Ce acte sunt necesare pentru înființare de firmă de transport cu Uber?

Activă în 80 de țări și nu mai puțin de 10.500 de orașe din întreaga lume, platforma Uber a revoluționat piața transportului, popularizând conceptul de ride sharing. Nu e de mirare că a prins tot mai multă aderență și în România, atât în rândul milioanelor de români care l-au folosit deja, dar și în rândul șoferilor care vor să-și genereze un venit muncind după propriul program. Pe lângă Uber, cea mai populară aplicație din lume, Bolt e una din cele mai populare din România (22 de orașe, față de cele 15 în care regăsim Uber). Dacă ai cochetat și tu cu ideea și ai vrea să te alături acestora din urmă, atunci hai să vedem împreună ce trebuie să faci și ce acte ai nevoie pentru înființare firmă Uber. Sau Bolt, Share Now sau… oricare altă platformă.

Acte necesare firma Uber

Am nevoie de înființare firmă Uber?

Probabil că asta e prima întrebare care-ți vine în minte dacă te gândești serios la această opțiune. Într-adevăr Uber oferă posibilitatea oricărui șofer să devină parte din platformă și să ofere servicii de transport contra unui tarif. Cu toate acestea, în România lucrurile sunt puțin mai complicate din punct de vedere legal și implică o serie de pași pe care trebuie să-i faci ca să poți opera în mod legal. Răspunsul pe scurt este da, însă nu e neapărat nevoie să fie un SRL. În principiu ai nevoie de o entitate juridică, iar ea de cele mai multe ori este un SRL, însă poate fi și SRL-D, PFA, asociație etc. Dar, fie că ai nevoie de înființare PFA pentru Uber sau firmă, trebuie să mai știi câteva lucruri înainte.

Pregătirea pentru colaborarea cu Uber

Pentru a colabora cu Uber, există două elemente-cheie pe care trebuie să le îndeplinești:

  • Să obții licența de operator de transport alternativ. Aceasta poate fi obținută doar dacă ai anterior înregistrată o entitate juridică – cum spuneam deja mai sus, ea poate fi SRL, SRL-D, PFA, dar nu numai, acestea sunt însă cele mai des folosite entități.
  • A doua condiție esențială este înregistrarea entității ca plătitoare de TVA intracomunitar, procedură pentru care trebuie să depuneți la ANAF o cerere de eliberare a certificatului de înregistrare în scopuri de TVA.

Dacă te gândești să pornești această aventură, procesul de obținere a licenței de operator pentru transport alternativ durează de regulă minim 4 săptămâni, de aceea este bine să începi din timp.

Pașii pentru înființare firmă pentru Uber

Deși inițial exista un vid legislativ în acest domeniu, în 2020 au intrat în vigoare prevederi legislative noi, iar acum, ca să poți opera pentru Uber, trebuie să urmezi câțiva pași ca să ai toate actele necesare de înființare firmă Uber. Iată pașii, în mare:

  • Să te înregistrezi la Uber ca șofer (destul de ușor)
  • Să-ți înființezi o entitate juridică (PFA, SRL etc. – alegerea e a ta)
  • Să te înregistrezi ca plătitor de TVA intracomunitar
  • Tu ca șofer, trebuie să obții un certificat profesional
  • Entitatea ta juridică trebuie să obțină licența de operator de transport alternativ
  • La final trebuie să intri în posesia copiei conforme, a licenței și a ecusonului care atestă existența tuturor actelor de mai sus.

Primii pași

După cum spuneam, primul pas e înregistrarea pe platformă ca șofer. Evident, trebuie să ai un permis de conducere valabil în România. Apoi ai nevoie de entitatea juridică. Pentru asta poți să urmezi calea clasică, însă există și varianta de înființare de SRL online. Dosario e una din cele mai populare metode de deschidere firmă online, pentru că îți oferă toată consultanța de care ai nevoie în fiecare din pașii de înființare.

Obținerea certificatului profesional de transport

Aici primul lucru pe care trebuie să-l știi e că trebuie să ai minim 21 de ani, iar permisul de conducere trebuie să-l ai de minim 2 ani. Dacă îndeplinești aceste două condiții obligatorii, atunci trebuie să te înscrii la o școală autorizată și să acumulezi cunoștințele teoretice cât mai bine, pentru că va trebui să promovezi și un examen, organizat de ARR (Autoritatea Rutieră Română). Dacă școala unde te-ai înscris nu-ți oferă toate informațiile, pe site-ul ARR poți verifica ce trebuie să faci pentru înscriere și când sunt organizate examenele. În principiu trebuie să știi că există o taxă de înscriere de 67 de lei care trebuie achitată înainte de examen și una de 41 de lei, pentru eliberarea certificatului, după promovarea examenului. De regulă școlile te consiliază și te ajuta cu toate actele necesare la dosar.

Documentația pentru licența de transport alternativ

Obținerea licenței implică pregătirea unui set complet de acte necesare, care se depun la ARR în numele persoanei juridice de această dată. La dosar va trebui să incluzi:

  • Cerere eliberare ATA
  • Copie după certificatul de înregistrare sau certificatul constatator de la Registrul Comerțului din care să reiasă domeniul de activitate (cod CAEN – 4939 sau cod CAEN – 4932)
  • Copie după certificatul de atestare profesională a conducătorilor auto pentru transportul de persoane în regim de închiriere
  • Copie după certificatul de competență profesională pentru managerul de transport alternativ (în cazul persoanelor juridice)
  • Copie după certificatul de atestare profesională a conducătorilor auto pentru transportul de persoane în regim de închiriere (în cazul PFA, II, IF)
  • Certificatul de cazier judiciar al conducătorilor auto
  • Certificatul de cazier judiciar al managerului de transport alternativ (în cazul persoanelor juridice) (valabilitate 6 luni)
  • Copie după avizul medical și psihologic al managerului de transport alternativ cu mențiunea “APT” (valabilitate 1 an) (în cazul persoanelor juridice)
  • Copie după avizul medical și psihologic al persoanei fizice titulare cu mențiunea “APT” (valabilitate 1 an)  (în cazul PFA, II, IF )
  • Dovada plății tarifului de eliberare ATA (în valoare de 300 lei)
  • Taxa consultanță în valoare de 41 lei

Mai multe informații în acest sens, poți găsi chiar pe site-ul ARR.

Obținerea ecusoanelor pentru transport alternativ

După ce ai obținut toate documentele și licențele necesare, ultimul pas este obținerea ecusoanelor pentru mașină. Acestea sunt obligatorii și atestă că mașina respectivă poate opera legal ca transport alternativ. Pentru a obține aceste ecusoane, trebuie să deții licența de operator și copia conformă pentru mașina respectivă. Tot cu ARR vei interacționa, iar pe site-ul lor găsești toate informațiile legate de documentele necesare în această ultimă etapă.

Concluzie

Înființarea unei firme pentru a opera ca transport alternativ în colaborare cu Uber în România presupune parcurgerea unei serii de etape birocratice. Cu toate acestea, cu răbdare și cu toate documentele în regulă, se poate transforma într-o afacere profitabilă. Este esențial să te înarmezi cu răbdare, să acorzi atenție fiecărui detaliu și să urmezi întocmai legislația în vigoare pentru toate etapele înființării.

Articole similare