Schimbare sediu social: Ghid modificare adresa firma 2023

Atunci când o firmă decide să-și mute sediul social al societății, este important să se respecte procedurile legale pentru a evita probleme fiscale și juridice.

În acest ghid, vom explora în detaliu toate aspectele legate de schimbarea sediului social al unei firme, precum acte necesare schimbare sediu social, asistență gazduire sediu social, acte schimbare sediu firma etc.

Când modifici sediul social?

Schimbarea sediului social poate fi necesară din mai multe motive, cum ar fi:

 • extinderea activității într-un nou oraș sau închirierea unui spațiu mai potrivit pentru nevoile companiei, respectiv a unui spațiu suplimentar;
 • când perioada de valabilitate a sediului actual urmează să expire.

Este important să nu lași sediul să expire, deoarece acest lucru poate duce la consecințe fiscale și juridice grave. Dacă perioada de valabilitate a sediului social expiră, firma poate fi declarată inactivă fiscal, iar administratorul poate avea fapte înscrise în cazierul fiscal, ceea ce îi poate afecta capacitatea de a fi administrator în alte firme până la ștergerea cazierului.

Pentru a evita aceste probleme, este recomandat să verifici perioada de valabilitate a sediului social și să prelungi valabilitatea sau să modifici adresa cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea acesteia.

Documente schimbare sediu social firma

Actele necesare pentru schimbarea sediului social sunt:

 • Cererea de înregistrare;
 • Declarația pe propria răspundere cu privire la îndeplinirea condițiilor de funcționare/desfășurare a activității, în original, pentru sediul social și/sau sedii secundare sau, după caz, la terți
 • Hotărârea adunării generale a asociaților/acționarilor/membrilor sau decizia asociatului unic/ CA/ directoratului sau, după caz, actul adițional la actul constitutiv;
 • Documentul care atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinație de sediu social
 • Actul constitutiv actualizat;
 • Dacă este cazul: avizul asociației de proprietari privind schimbarea destinației imobilelor colective cu regim de locuință, prevăzut de Legea nr. 196/2018 (completat pe formular – tip – original)
 • Dovada autorizațiilor sau avizelor eliberate de autoritățile competente ca o condiție prealabilă înmatriculării/înregistrării în registrul comerțului, când emiterea unor astfel de autorizații sau avize este prevăzută de lege, respectiv dovezile privind îndeplinirea condițiilor prevăzute prin legi speciale, corespunzător domeniului de activitate;
 • Dovada privind împuternicirea persoanei desemnate să îndeplinească formalitățile legale;
 • Dovezile privind plata tarifului legal: tariful de publicare în Monitorul Oficial, Partea a IV-a.

Toate documentele, modele și formularele necesare sunt disponibile pe ONRC!

Sau online, pe site-ul Dosario.ro:

1) Completezi pe site câteva informații despre firmă;

2) Primești instant toate cererile și declarațiile gata completate;

3) Înregistrăm noi online modificările firmei la Registrul Comerțului.

Ai consultanță gratuită, îți răspundem la toate întrebările, iar dacă nu ești mulțumit de colaborare, primești banii înapoi!

Începe acum 100% online!

Ce documente se modifică în firmă ca urmare a schimbării sediului?

Odată cu modificarea sediului social, Registrul Comerțului va emite noi documente de înmatriculare ale firmei, cum ar fi:

 • certificatul de înregistrare (CUI);
 • certificate constatatoare de autorizare a activității.

De asemenea, după înregistrarea la Registrul Comerțului, va trebui să depui declarația 010 la ANAF și să îți preschimbi Certificatul de Înregistrare în Scopuri TVA (sau TVA intracomunitar), dacă este cazul. Este important să te asiguri că actualizezi adresa sediului social în toate documentele și să anunți furnizorii și partenerii de afaceri cu privire la modificarea adresei.

Schimbare sediu social în alt județ vs schimbare sediu social în același județ:

Modificarea sediului social în același județ nu implică schimbarea denumirii firmei, deoarece aceasta nu conține abrevierea județului. Schimbarea sediului social în alt județ implică schimbarea denumirii firmei, deoarece aceasta trebuie să conțină abrevierea județului în care se află.

Schimbarea sediului social în același județ nu necesită verificarea disponibilității și rezervarea denumirii firmei, deoarece aceasta rămâne neschimbată. Schimbarea sediului social în alt județ necesită verificarea disponibilității și rezervarea denumirii firmei, deoarece aceasta se modifică.

Schimbarea sediului social în același județ presupune doar înregistrarea mențiunii la Registrul Comerțului de la sediul actual. Schimbarea sediului social în alt județ presupune radierea firmei din Registrul Comerțului de la vechiul sediu și înregistrarea firmei la Registrul Comerțului de la noul sediu.

Puteți afla mai multe informații:

ONRC Schimbare sediu social în alt județ.

Prelungire sediu social

Prelungirea valabilității sediului social este o procedură care se face atunci când contractul care atestă dreptul de folosință a spațiului cu destinație de sediu social (contract de comodat, de închiriere, de asistență juridică etc.) a expirat sau urmează să expire. Prelungirea sediului social este necesară pentru a evita sancțiunile din partea ANAF sau a Registrului Comerțului, care pot declara firma inactivă fiscal sau pot radia firma din registrul comerțului.

Documentele necesare pentru prelungirea sediului social sunt.

 • Cererea de depunere și/sau menționare acte;
 • Actul adițional de prelungire a contractului de comodat sau închiriere original;
 • Dovezile privind plata tarifului legal: tariful de publicare în Monitorul Oficial, Partea a IV-a;
 • Documentele se depun la Registrul Comerțului competent în termen de 15 zile de la data expirării contractului sau a actului adițional anterior. Prelungirea sediului social se soluționează în termen de o zi lucrătoare de la înregistrarea cererii.

Găzduire sediu social firmă

Găzduirea sediului social este un serviciu oferit de avocați sau firme specializate care permite stabilirea sediului social al unei societăți comerciale la adresa lor, fără a fi nevoie de un spațiu fizic propriu sau închiriat. Găzduirea sediului social are mai multe avantaje, cum ar fi:

 • Reducerea costurilor cu chiria, utilitățile și întreținerea unui spațiu fizic
 • Evitarea problemelor cu acordul vecinilor sau al asociației de proprietari
 • Obținerea sau reactivarea codului de TVA
 • Primirea corespondenței scanată pe email în timp real
 • Notificarea expirării sediului social anual telefonic
 • Sprijin în relația cu Registrul Comerțului și ANAF
 • Parteneriat pe termen lung

Găzduirea sediului social se face prin încheierea unui contract de comodat sau de asistență juridică între societatea comercială și avocatul sau firma care oferă serviciul. Contractul trebuie să fie înregistrat la Registrul Comerțului și să aibă o durată limitată (de obicei un an), care poate fi prelungită ulterior. Găzduirea sediului social nu permite autorizarea activității la sediu, ci doar primirea corespondenței și eventual a unor controale din partea autorităților

Modificare sediu social ONLINE

Modificarea sediului social al firmei tale devine simplă și rapidă cu Dosario.ro!

Completează câțiva pași pe site-ul nostru și beneficiază de:

✅ Consultanță gratuită pentru toate întrebările tale

✅ Instantaneu cereri și declarații completate

✅ Înregistrare online a modificărilor la Registrul Comerțului

Schimbă acum sediul social al companiei tale cu doar 499 Lei!

Și, în cazul în care nu ești mulțumit de colaborare, primești banii înapoi!

Economisește timp și bani! Accesează Dosario.ro astăzi și începe procesul de modificare al firmei tale.

Concluzie

Schimbarea sediului social al unei firme este un proces important și trebuie abordat cu atenție și conformitate legală. Respectarea procedurilor și obținerea documentelor necesare sunt etape esențiale pentru a evita consecințe neplăcute. Prin urmare, este recomandat să consulți un specialist pentru a te asigura că urmezi corect pașii și îndeplinești toate cerințele legale în timpul procesului de schimbare a sediului social.

În final, schimbarea sediului social poate fi o oportunitate de creștere și dezvoltare pentru o firmă. Prin adoptarea unei abordări corecte și prin respectarea tuturor cerințelor legale, vei putea efectua tranziția fără probleme și vei putea continua să îți desfășori activitatea într-un nou sediu potrivit nevoilor tale.

Articole similare