|

PFA sau SRL: Ghid Actualizat pentru succes în 2023

Descoperă care sunt diferențele între PFA și SRL în România și alege cea mai potrivită formă de organizare pentru afacerea ta cu ajutorul experților Dosario.

Pentru cei care vor să înceapă o afacere în România, alegerea formei de organizare potrivite este o decizie importantă. În acest articol, vom compara două dintre cele mai comune forme de organizare – PFA (persoană fizică autorizată) și SRL (societate cu răspundere limitată) – pentru a te ajuta să decizi cea mai potrivită formă pentru tine.

PFA sau SRL - Care este alegerea potrivita

Forma de organizare

PFA este o formă de organizare a unei persoane fizice care desfășoară o activitate economică în mod independent și în nume propriu. Pe de altă parte, SRL este o formă de organizare a unei persoane juridice, constituită din unul sau mai mulți asociați, care răspund pentru obligațiile societății în limita capitalului social.

Ce este un PFA?

PFA (persoană fizică autorizată) este o formă de organizare care îți permite să îți desfășori activitatea profesională în mod independent, fără a fi angajat. Ca PFA, ești considerat persoană fizică din punct de vedere fiscal și plătești impozit pe venitul net realizat. Venitul net se calculează ca diferență între veniturile și cheltuielile deductibile înregistrate în cursul anului fiscal. În funcție de codul CAEN al activității tale, poți opta pentru una dintre următoarele forme de impozitare.

Taxe PFA 2023?

  • Sistem real: plătești un impozit de 10% pe venitul net realizat și contribuții sociale (CAS și CASS) în funcție de nivelul veniturilor. Această formă de impozitare este obligatorie dacă ai venituri anuale peste 25.000 euro sau dacă activitatea ta nu se încadrează în lista celor pentru care se poate aplica norma de venit.
  • Norma de venit: plătești un impozit de 10% pe o sumă forfetară stabilită anual de ANAF, indiferent de venitul real obținut. Poți să alegi alegi PFA norma de venit dacă ai venituri anuale sub 25.000 euro și dacă activitatea ta se încadrează în lista celor pentru care se poate aplica norma de venit.

Dacă vrei să aflii mai multe despre PFA, consultă categoria PFA pe blogul nostru!

Ce este un SRL?

SRL (societate cu răspundere limitată) este o formă de organizare care îți permite să înființezi o firmă cu unul sau mai mulți asociați. Ca SRL, ești considerat persoană juridică din punct de vedere fiscal și plătești impozit pe profitul net realizat. Profitul net se calculează ca diferență între veniturile și cheltuielile deductibile înregistrate în cursul anului fiscal. În funcție de cifra de afaceri și numărul de angajați ai firmei, poți opta pentru una dintre următoarele forme de impozitare:

Taxe SRL 2023?

  1. Impozit pe profit: plătești un impozit de 16% pe profitul net realizat și contribuții sociale (CAS și CASS) pentru salariații firmei. Această formă de impozitare este obligatorie dacă ai o cifră de afaceri peste 1 milion euro sau dacă nu îndeplinești condițiile pentru a fi microîntreprindere.
  2. Impozit pe venitul microîtreprinderilor: plătești un impozit de 1% pe cifra de afaceri realizată și contribuții sociale (CAS și CASS) pentru salariații firmei. Condițiile pentru a beneficia de această formă de impozitare sunt următoarele: – ai cel puțin un salariat cu normă întreagă; – să fi realizat cel puțin 80% din veniturile totale din alte activități decât cele din consultanță și/sau management pe anul 2022; – a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 500.000 euro;

Dacă vrei să aflii mai multe despre SRL, consultă categoria SRL pe blogul nostru!

Codurile CAEN și numărul de angajați

Cod CAEN PFA

PFA poate desfășura maxim 5 coduri CAEN, în funcție de studiile sau experiența profesională pe care le are.

Angajați PFA

PFA poate avea maxim 3 angajați (cu excepția profesiilor liberale).

Cod CAEN SRL

SRL poate desfășura oricâte coduri CAEN, indiferent de pregătirea sau experiența profesională a asociaților.

Angajați SRL

Un SRL poate avea orice număr de angajați

Contribuțiile sociale

PFA plătește contribuții sociale (CAS) și de sănătate (CASS) în funcție de nivelul veniturilor obținute, cu o bază minimă de calcul egală cu 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe an. SRL, în schimb, plătește contribuții sociale și de sănătate pentru salariații săi, cu o bază minimă de calcul egală cu salariul minim brut pe economie.

Cum alegi între PFA și SRL?

Pentru a alege între PFA și SRL, trebuie să ții cont de mai mulți factori, cum ar fi:

  • Nivelul veniturilor: dacă ai venituri mici sau moderate, PFA-ul poate fi o soluție mai simplă și mai ieftină. Dacă ai venituri mari sau variabile, SRL-ul poate fi o soluție mai flexibilă și mai optimă.
  • Forma de impozitare: dacă activitatea ta se încadrează în lista celor pentru care se poate aplica norma de venit, PFA-ul poate fi o soluție mai convenabilă. Dacă activitatea ta se încadrează în condițiile pentru a fi microîntreprindere, SRL-ul poate fi o soluție mai avantajoasă.
  • Cheltuielile deductibile: dacă ai multe cheltuieli deductibile, atât PFA-ul cât și SRL-ul îți permit să reduci baza de impozitare. Totuși, SRL-ul îți oferă mai multe posibilități de deducere decât PFA-ul.
  • Modul de distribuire a profitului: dacă vrei să îți retragi banii din firmă, trebuie să știi că există diferențe între PFA și SRL. Ca PFA, poți să îți cheltui banii oricând, fără justificare. Ca SRL, poți să îți retragi banii sub formă de salariu sau dividende (trimestrial sau anual), dar trebuie să plătești impozit pe acestea (8% pentru dividende și 10% pentru salariu).

În general, PFA este mai potrivit pentru persoanele care au o meserie sau o profesie liberală și care vor să activeze singure sau cu un număr mic de angajați, într-un domeniu specializat și cu un volum scăzut sau mediu de activitate. PFA are avantajul unei fiscalități mai simple și mai reduse, dar și dezavantajul unei răspunderi nelimitate a titularului.

Pe de altă parte, SRL este mai potrivit pentru persoanele care au o idee de afacere și care vor să construiască și să crească o firmă în adevăratul sens al cuvântului, cu mai mulți asociați și angajați, în mai multe domenii și cu un volum mare de activitate. SRL are avantajul unei răspunderi limitate a asociaților, dar și dezavantajul unei fiscalități mai complexe și mai ridicate.

Asemănări între PFA și SRL

Iată care sunt principalele asemănări dintre PFA și SRL:

– Ambele forme juridice pot fi înființate de o singură persoană, care devine astfel propriul său șef. De asemenea, ambele forme juridice permit asocierea cu partenerul de viață, care poate participa la activitatea firmei.

– Ambele forme juridice pot avea angajați, cu limita de 3 angajați pentru PFA și fără limită pentru SRL. Angajații pot fi remunerați cu salariul minim brut pe economie sau mai mult, în funcție de contractul de muncă.

– Ambele forme juridice pot fi înființate rapid și ușor, pe site-ul Dosario.ro!

– Ambele forme juridice pot fi desființate la fel de rapid și ușor!

Pentru închidere SRL la secțiunea radiere SRL

Concluzie Indiferent dacă alegi PFA sau SRL, echipa Dosario este aici pentru a te ajuta cu consultanță de specialitate. Contactează-ne astăzi pentru a afla cum te putem ajuta!

Articole similare